Verlieslijdend Makro houdt rekening met faillissem*nt (2024)

Ga naar de inhoud

Beeld © ANP

De zwaar verlieslijdende groothandel Makro Nederland houdt rekening met een faillissem*nt. Met enkele recente transacties bracht de winkelketen zijn waardevolle eigendommen elders onder, of zal dat doen in het geval van een bankroet. Volgens het Duitse moederbedrijf Metro hoeft Makro zich echter nog geen zorgen te maken.

In de kleine lettertjes van de nieuwste jaarrekening beschrijft de Nederlandse groothandel opmerkelijke transacties uit september, waarbij de mogelijkheid van een faillissem*nt nadrukkelijk wordt vermeld.Het betreft de beschrijving van concrete deals, en dus niet de standaard vermelding van risicofactoren in de financiële verslaglegging.

Zware verliezen

Makro Nederland exploiteert zeventien vestigingen met 2700 medewerkers, die sinds 2016 in totaal bijna 400 miljoen euro verlies leden. In de jaarrekening schrijft het bedrijf desalniettemin geen zorgen te hebben over haar voortbestaan, omdat het Duitse moederconcern Metro de financiering verzorgt.

Lees ook: Opnieuw gigaverlies voor groothandel Makro: min 49 miljoen euro

Metro is een groothandelsgigant met vestigingen in 31 landen, 93.000 medewerkers en een omzet van bijna 30 miljard euro. Maar zo krachtig is de Duitse moeder van Makro ook weer niet. Het beursgenoteerde concern boekte vorig jaar een nettoverlies van 331 miljoen euro.

Stekker uit België

Mede daarom is het nog maar de vraag hoe lang Metro wil blijven opdraaien voor de verliezen van de Nederlandse dochteronderneming. Want die gaan nog wel even door. In de jaarrekening schrijft Makro-directeur Andries Govaert te verwachten dat 'zijn' bedrijf nog drie tot vijf jaar verlies zal lijden. "Vijf jaar is het meest waarschijnlijke scenario."

Dat het geduld van de Duitse eigenaar met verlieslatende dochterbedrijven niet oneindig is, bleek vorig jaar. Toen trok Metro de stekker uit Makro België. Het verlieslijdende bedrijf werd verkocht aan twee saneerders, die het binnen enkele maanden failliet lieten gaan.

Schuiven met eigendommen

In dat licht is het opvallend dat Makro Nederland onlangs enkele stappen nam, die van pas kunnen komen bij een faillissem*nt. Uit de kleine lettertjes van de jaarrekening valt namelijk op te maken dat het bedrijf met eigendommen heeft geschoven, of dat zal doen in het geval van een bankroet.

In de eerste plaats blijken verschillende dochterbedrijven van Makro Nederland afgelopen september een deal te hebben gesloten met houdstermaatschappij Metro Cash & Carry International Holding BV (MCCIH).

Bij faillissem*nt

De deal bepaalt dat MCCIH 'in het geval van een faillissem*nt' de zogenoemde materiële vaste activa met een levensloop van minder dan 20 jaar mag overnemen voor de boekwaarde.

'Materiële vaste activa' is de boekhoudkundige term voor tastbare eigendommen van een bedrijf, zoals installaties, grond en gebouwen. Vaak is de boekwaarde van dergelijke eigendommen lager dan de werkelijke waarde. Het kan dus gunstig zijn om die tegen boekwaarde te kopen. In dit geval gaat het om eigendommen met een boekwaarde van ruim 36 miljoen euro; de werkelijke marktwaarde wordt in de jaarrekening niet genoemd.

Sale-and-lease-back

Bovendien was er in september sprake van nóg een opmerkelijke transactie. Bij een zogenoemde sale-and-lease-back constructie kocht MCCIH van twee Makro-dochters voor bijna 234 miljoen euro het vastgoedbedrijf Metro Properties BV, en verhuurt deze weer terug.

Bij een faillissem*nt van de dochterbedrijven van Makro Nederland vallen deze eigendommen dus niet meer in de failliete boedel, maar zijn zij eigendom van de houdstermaatschappij MCCIH.

Dichter bij Duitse moeder

Deze houdstermaatschappij is weliswaar een Nederlandse vennootschap, en op dit moment onderdeel van de fiscale eenheid met Makro Nederland. Maar uit het register van de Kamer van Koophandel blijkt dat MCCIH BV volledig in handen is van het Duitse MCCIH GmbH.

Door de hierboven beschreven transacties zijn de waardevolle eigendommen van Makro Nederland dus dichterbij de Duitse moeder terechtgekomen, of gebeurt dat in het geval van een faillissem*nt.

Volledige steun

Makro-directeur Andries Govaert wil de transacties niet toelichten, en verwijst naar de persafdeling van de Duitse eigenaar Metro. "Wij zijn onderdeel van een Duits beursgenoteerd bedrijf, en alle persvragen worden door ons moederbedrijf beantwoord."

Lees ook: Hoe winkelgigant Makro zijn glans verloor

Volgens woordvoerder Martin Neipp van Metro bereidt het bedrijf zich met de transacties met MCCIH niet voor op een faillissem*nt, maar betreft het slechts 'een interne juridische herstructurering van de portfolio aan eigendommen, om die in lijn te brengen met de normen die Metro hanteert'.

De vraag hoe lang de Duitse moeder Metro nog wil opdraaien voor de verliezen van Makro Nederland beantwoordt Neipp niet. Maar op dit moment hoeft de winkelketen zich in elk geval nog geen zorgen te maken, benadrukt hij. "Makro Nederland heeft de volledige steun van Metro AG."

Passage uit de nieuwste jaarrekening van Makro Nederland. © Jaarverslag Makro Nederland

Net binnen

Meer nieuws

Gerelateerde artikelen

Financiële buffers verdampt Opnieuw gigaverlies voor groothandel Makro: min 49 miljoen euro
Na uitstel van betaling Sligro aast op rokende puinhopen van Makro en Metro België
'Duitse steun eindig' Zorgen om Makro Nederland na verkoop Belgische tak
Ondanks reorganisatie Groothandel Makro blijft bloeden, megaverlies van 67 miljoen
Groothandel lijdt verliezen Reorganisatie bij Makro raakt honderden werknemers
Meer vleesvervangers verkocht Lidl haalt vegavlees weer uit vleesschap ondanks geslaagde proef
Verlieslijdend Makro houdt rekening met faillissem*nt (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated:

Views: 6214

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.